Mało kto potrafi wyobrazić sobie funkcjonowanie bez miodu i produktów pszczelich. Niepowtarzalny, słodki smak kryje w sobie więcej, niż może się wydawać. Od wielu lat miód stosowany jest w medycynie niekonwencjonalnej, a także profilaktycznie w codziennym życiu. Produkty pszczele znajdują zastosowanie w wielu preparatach aptecznych. Dzisiaj przyjrzymy się pierzdze w miodzie. Co w sobie kryje, jakie ma właściwości i w jaki sposób ją spożywać?
Czym jest pierzga i jak powstaje?
Pierzga jest produktem pszczelim, uzyskiwanym z pyłku kwiatowego oraz miodu. Pyłek kwiatowy, zebrany przez pszczoły, jest przenoszony do ula, w którym następnie składany jest w komórkach plastrów. Podczas tego procesu, pszczoły wzbogacają pyłek o enzymy zawarte w ślinie, a na koniec dopełniają komórki miodem. Dzięki temu powstaje cud natury, który dzięki naturalnej fermentacji (kwasie mlekowemu), ulega zakonserwowaniu.
Pszczoły korzystają z pierzgi wtedy, gdy pyłek pszczeli nie występuje naturalnie w przyrodzie, a więc w okresie jesienno – zimowym, jak i również wczesną wiosną.
Co zawiera?
Pierzga w miodzie ma zdecydowanie więcej właściwości odżywczych niż sam pyłek kwiatowy czy sam miód. Wykazuje wysoką zawartość białka, witamin, minerałów, dodatkowo zawiera enzymy trawienne i kwasy organiczne.
W pierzdze znajdziemy m.in.:
– witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K , H,
– potas, sód, chlor, wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, sód i chrom,
– enzymy np. pepsynę i lipazę.
Właściwości pierzgi w miodzie
Pierzga wspomaga układ odpornościowy organizmu. Jest idealna zarówno stosowana profilaktycznie, wspomagająco podczas określonej dysfunkcji organizmu oraz po zakończonej chorobie, gdy organizm jest osłabiony. Pierzga uzupełnia niedobory witamin i minerałów, przyczynia się do złagodzenia ogólnego osłabienia organizmu.
Ponadto:
– wspomaga układ nerwowy i prawidłowe funkcjonowanie mózgu,
– wspomaga pracę wątroby,
– pozytywnie wpływa na pracę żołądka, jelit, dwunastnicy, czyli narządów bezpośrednio związanych z prawidłową przemianą materii,
– sprawdza się w przypadku nieprawidłowości skórnych – świetnie koi, nawilża i odżywia skórę,
– pozytywnie wpływa na stan i funkcjonowanie naczyń krwionośnych,
– wspiera prawidłową pracę serca.
Podsumowując, pierzga w miodzie posiada właściwości pyłku kwiatowego i miodu, a dodatkowo zawiera jeszcze więcej cennych składników, których nie dostarczy sam miód czy sam pyłek, co uwidacznia się w szerokim spektrum działania pierzgi na nasz organizm.
Jak spożywać?
1 łyżeczka / 2 – 3 razy dziennie.
Można spożywać bezpośrednio lub stosować jako dodatek do jogurtów naturalnych i owocowych, maślanki, ciepłego mleka, wody, soków i deserów.
Zastosowanie kosmetyczne
Pierzga stanowi również świetny zamiennik kupnych kosmetyków. Może być stosowana w formie maseczki na twarz bądź jako dodatek do odżywki i szamponu. Pierzgę możemy również dodawać do kąpieli, co poprawia nawilżenie i odżywienie skóry.